DEN ÄLSKADE ROTFRUKTEN

POTATIS

Potatis, denna älskade rotsak, har jag odlat på vanligtvis under åren i fåror och kupning.

Börje Remstam - Min dröm om lustgården

Fårorna har jag haft i mina befintliga sårader och så kupade jag upp mot vallarna. Ibland lägger jag gräs eller löv i fåran efter sista kupningen. Under senare år har det blivit mer problem med bladmögel på potatis, så vad är att göra? 


En lösning är att odla mindre mängd potatis. Så länge jag inte har målsättningen att odla ett året-runt-behov så gör det inte så mycket om jag drar ner på potatisodlingen, för säljer jag en majskolv på marknadsdagen så kan jag köpa potatis istället för pengarna. 


Om jag ändå vill odla potatis kan jag undvika bladmögel  genom att komma igång så tidigt som möjligt och täcka mot frost på våren för att ha potatisen färdigväxt när bladmöglet slår till. Det är också vettigt att snvänga tidiga eller medeltidiga sorters potatis och resistenta sorter, Kalmar röd är en sådan. 


Det kommer alltid potatisstånd från föregående år så det verkar som om det nästan aldrig blir tjäle under täcket för det är väl inte så att potatisen kan frysa och sedan gro?  Jo, så är det, den kan växa trots frysning.  Men skörden blir inte så stor.  Jag förkultiverar dem också numera genom att sätta dem i burkar med jord så de även har rötter vid utsättning.


Jag frågar mina lyssnare på föreläsningar om det är så att om någon hitta alla potatisar vid upptagningen. Men än  har ingen lyckats med det konststycket.  Jag själv blev så trött på detta så jag bestämde mig för att byta plats på potatislandet.  Dessutom, när jag testade att sätta knölar av 2-3 cm storlek och fick bra skörd så blev jag även arg på marknaden som säljer 5kg sättpotatis när de kunde sälja 1kg.  Rena skojeriet.  Efter en tid kom jag på att det är yrkesodlarna som bestämmer storlek på knölarna som säljs. De har maskiner vid sättning och då är de sorterade så. Numera sätter jag två stycken i varje burk. En på 1 cm och en på 2 cm. Dessa kastades förut för de hamnade inte på tallriken. De som tidigare var sättpotatisar är nu på tallriken. Därmed ökar skörden.